17 czerwca 2020

Cold Brew – kawa czarna bez wrzątku

By Olga

Cold brew to napój niezwykły. Jej sekret tkwi w przygotowaniu z pomocą niskiej temperatury. Co prawda rezygnowanie z użycia wrzątku wydłuża proces przygotowania – taka kawa czarna jest przyrządzana nawet do 20 godzin. Jednak jej niezwykle bogaty smak i aromat w pełni to rekompensuje. Co jeszcze warto wiedzieć o tym napoju?

Kawa czarna na zimno – od czego zależy jej smak?

Dzięki macerowaniu kawa czarna cechuje się mniejszą kwasowością, która jakby zostawiła miejsce na wyrazistsze body. Jednak należy pamiętać, że tak naprawdę smak Cold Brew zależy od kilku warunków. Ważna jest wielkość rozdrobnienia ziaren, długość macerowania, dodatki, czy nawet temperatura wody. Najważniejszy jednak jest użyty gatunek kawy.

Jaki gatunek kawy czarnej do Cold Brew?

Arabica cechuje się kwiatowym aromatem i to właśnie ona jest polecana do Cold Brew. Jeśli jej ziarna były jasno palone to chłodny napój będzie miał smak o dodatkowo owocowej nucie. Z kolei miłośnikom głębszego aromatu spodoba się bardziej wykorzystana kawa czarna palona na ciemno, pozwalająca uzyskać lekką nutę czekolady.

Jakie dodatki do kawy czarnej na zimno?

Najczęściej kawa ta urozmaicana jest wanilią lub czekoladą. Można też pobawić się konwencją i połączyć zimny napój z rozgrzewającymi przyprawami korzennymi, jak np. cynamonem. Urozmaicić tę kawę czarną można też miętą, skórką pomarańczową czy innymi owocowymi nutami. Na wierzch sprawdzi się bita śmietana, posypka orzechowa bądź kapka syropu i maliny.