17 października 2020

Kawa czarna z dodatkami – na orzeźwienie i rozgrzanie

By Olga

Kawa czarna jest ceniona za swój wyrazisty smak. Jednak jest na tyle niezwykły, że z łatwością można go łączyć z innymi aromatami i smakami. Może być na pierwszym planie lub pełnić rolę tylko uzupełniającej kompozycję delikatnej nuty. W związku z szerokimi możliwościami – z czym najlepiej łączy się kawa czarna? W jaki sposób codziennie przeobrazić ten klasyczny napój w coś świeżego i zaskakującego?

 

Z czym łączyć kawę?

 

Cukier, mleko i śmietanka to podstawowe dodatki do kawy. Jednak w naszych domach zawsze możemy znaleźć coś, co dodatkowo wzbogaci jej smak. Mogą to być alkohole, przyprawy korzenne czy nawet jajko! Z czym jeszcze kawa czarna smakuje wyśmienicie?

  • czekolada – może to być starta czekolada z tabliczki, mlecznej lub gorzkiej, albo sypkie kakao. Wystarczy niepełna łyżeczka by całkowicie odmienić smak napoju;
  • ostra papryka – ten dodatek to opcja idealna na chłodniejszą część roku. Rozgrzewa i daje energię, podobnie jak kawa z pieprzem;
  • imbir – również jest znany i lubiany za swój wyrazisty, delikatnie cytrusowy posmak. Nada trunkowi odmienny smak i aromat;
  • wanilia – kropelka olejku waniliowego da ciekawy efekt, ale jeszcze lepsza będzie ta wydobyta ze świeżego naparu z laski waniliowej;
  • alkohol – wino, rum, koniak, whiskey… Ile rodzajów alkoholu, praktycznie tyle możliwości. Kawa czarna  lubi się z aromatem każdego wysokoprocentowego trunku – wszystko zależy od naszych preferencji;
  • masło – klasyczne, orzechowe, kokosowe – wystarczy rozpuścić nieco w kubku i otrzymujemy bulletproof coffee – kawę idealną na śniadanie, dającą ogromnego kopa energetycznego na cały dzień!