17 września 2020
Wiele postaci czarnej kawy
Kawa czarna na słodko nie jest niczym zaskakującym. Można ją spotkać w cukierniach, restauracjach, kawiarniach czy domowych zaciszach pod różną formą. Wykorzystywana jest do wyrabiania ciast, deserów, lodów i innych przeróżnych słodkości. Jednak kilka z nich z kawą czarną w roli głównej można spotkać szczególnie często. Jakie przybierają formy i za co są cenione?
Kawa czarna w słodkich zestawieniach
Najbardziej jest chyba znany tzw. kawowiec, jednak przyjmuje różne formy. Może być zrobiony z biszkoptu bądź zwykłego ciasta, czasami są to muffinki. Każdy rodzaj wypieków może być wykonany z dodatkiem zmielonej kawy czarnej lub rozpuszczalnej, zarówno dodanej bezpośrednio do ciasta, jak i do kremu. Jakie jeszcze kawa czarna przyjmuje deserowe oblicza?
- kisiel kawowy – lubiany jest szybkość wykonania i całkiem intensywny kawowy smak. Traktowany jako deser o nieco gorzkim smaku jest wart połączenia z ciastkiem o nieco kwaśniejszym bądź słodszym smaku.
- bezy kawowe – ta słodkość także ma zwolenników łatwych do wykonania łakoci. Można szczyptę kawy dodać do masy bezowej, ale lepiej sprawdzi się w kremie.
- galaretka kawowa – kolejny z deserów „na już”. Kawa czarna z dodatkiem żelatyny może jeszcze nie jest najpopularniejszym deserem, ale jest o niej coraz głośniej – zwłaszcza, że zachowuje swoje pobudzające właściwości.
- tiramisu – swój wyrazisty smak zawdzięcza serkowi, jajkom, biszkoptom i właśnie kawie czarnej – koniecznie sypanej! Rozpuszczalna nigdy nie da tak wyrazistego smaku.